I dag publicerar vi en systematisk forskningssammanställning om skrivundervisning
Att kunna skriva är viktigt i många skolämnen. Därför har den tidiga skrivundervisningen stor betydelse för hur bra elever lyckas i skolan och för att utveckla sin egen identitet.
Skrivande är också en nödvändig färdighet för att senare kunna delta i arbetslivet och samhället. Att lära sig skriva är en komplicerad process som kan börja redan i förskolan och pågå genom hela skolgången. Forskningssammanställningen fokuserar på skrivundervisning som hjälper elever i F–3 att utveckla sin handskrift, stavning och textkvalitet.
I sammanställningen presenteras resultat om undervisning som stödjer skrivutvecklingen i följande fem kategorier:
– Forskningssammanställningen bidrar med olika arbetssätt som lärare kan använda i sin undervisning, säger Eva Bergman, forskningssammanställningens projektledare. – Eftersom skrivande är väldigt komplext behövs en balanserad skrivundervisning med ett helhetstänkande, fortsätter Eva Bergman.
Kunskapsutveckling i både läsning och skrivning är grundläggande för att eleverna ska nå målen och det har varit stort fokus på att främja elevers läskunskaper.
– Skrivande är ett område som uppmärksammats i mindre grad än läsning inom svensk skolforskning, säger Skolforskningsinstitutets direktör Christina Månberg. – Därför är forskningssammanställningen som lanseras idag ytterst angelägen, fortsätter Christina Månberg.
Främja skrivkunskaper i de allra tidigaste skolåren finns att läsa och ladda ner i fulltext i pdf-format på vår webbplats. Där finns även ett informationsblad och en sammanfattning av forskningsresultaten.
På webbplatsen skolforskningsportalen.se finns ytterligare material som kan inspirera till att använda våra forskningssammanställningar.
Illustration: Ása Jóhannsdóttir
Skolforskningsinstitutet är en statlig myndighet som verkar för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. Det gör vi genom att sammanställa forskningsresultat och fördela forskningsbidrag för praktiknära forskning.